Lessenaarsdak met de meeste lichtopbrengst

                       Haaks op de gevel                                                     of                                                   Los van de gevel

Lichtstraat

fig.1 Minder lichtopbrengst

Lichtstraat

fig.2 Meer lichtopbrengst

 

 

 

 

 

 

 

Veel lichtstraten worden uitgevoerd met een lessenaarsdak, en dan vaak direct tegen de gevel aan. De gedachte is om zo veel mogelijk licht in de woonkamer/keuken te behouden wanneer er een aanbouw aan de woning komt.

Onderzoek met de “daylight-visualizer” toont echter aan dat de uitvoering los van de gevel juist meer lichtopbrengst geeft. Ook de wijze waarop wij lichtstraten bouwen met een schuine hoek geeft meer lichtinval.

Het prijsverschil is nihil t.o.v. de meerprijs voor loodverwerking en waterkering in de gevel. Ook voor het voorkomen en verhelpen van lekkage heeft een lichtstraat los van de gevel de voorkeur.

In de gevel is vaak een raam op de eerste verdieping aanwezig. Als de lichtstraat los staatvan de gevel heb je ruimte om te staan en kun je van buitenaf je ramen schoonmaken.

Zie fig. 1 en fig. 2 voor een weergave met de ”daglicht-visualizer” van Velux. Hier wordt de lichtopbrengst getoond van een lichtstraat tegen de gevel en los van de gevel. Hiermee wordt aangetoond dat de uitvoering los van de gevel meer lichtopbrengst geeft.

Bovendien is het ruimtelijk effect van een lichtstraat los van de gevel veel groter.

Lessenaarsdak met de meeste lichtopbrengst

Lichtstraat tegen de gevel

Lichtstraat Brabat

Lichtstraat los van de gevel