Over Lichtstraten

Aanbouw of overkapping

In bijna alle aanbouwen die we de laatste 15 jaar gemaakt hebben zijn lichtstraten, daklichten of lichtkoepels verwerkt. Bij een aanbouw of uitbouw willen we in de bestaande ruimte namelijk minimaal evenveel  daglicht behouden. Doordat de isolerende eigenschappen van het glas in een lichtstraat zo sterk verbeterd zijn (  Hoog Rendement ++ ,gelaagd/gehard) treedt  nauwelijks warmte verlies op. Er is  eerder sprake van warmte winst.

Kostenbesparing

De zon die gratis je ruimte opwarmt in de langste koude periode van het jaar brengt de stookkosten omlaag. Voor de  korte hitte periode zijn er verschillende,betaalbare vormen van zonwering beschikbaar die die ook later nog aangebracht kunnen worden.

Ventilatie en onderhoud

Wanneer er weinig doorluchtingsmogelijkheden zijn of ventilatie is, zijn er betaalbare oplossingen beschikbaar  zoals  velux dakvensters. Het onderhoud aan de lichtstraat is ook laag. Het volstaat om slechts 1 tot 2x per jaar het glas te reinigen.

Zelf reinigende beglazing (voorzien van een coating) of ramen die volledig kantelen beperken maakt het onderhoud tot een absoluut minimum.

Ruimte winst

Doordat de ramen hoger liggen dan het plafond ontstaat er  “gratis ruimte” .  Kies daarom een lichtstraat zo groot mogelijk. Dat brengt meer comfort en een veel gezonder klimaat.

De montage van de lichtstraat

Het monteren van een lichtstraat is een klus van een paar uur. De overige werkzaamheden nemen meer tijd in beslag (De dakopening maken, constructie aanpassen, zijkanten aftimmeren, elektra ,dak dichten en stukadoren)